L’àpat de Nadal

Tornem al àpat  Nadal, encara que tots sabem que el que fa festa no és el menjar, si no el fet de compartir-lo, ens esforcem en repetir any darrera any aquell plat après dels nostres nadals d’infantesa i no perdre les arrels familiars, d’això en podem dir tradició. A casa, l’estendard de la tradició és l’escudella i carn d’olla, com a moltes llars catalanes, un plat d’ingredients senzills però de llarga elaboració que ara ja no tenim temps de fer tantes vegades com voldríem.

Aquest any el segon l’ha marcat una recepta que vaig trobar en un llibret de cuina tradicional de l’Urgell, editat pel seu consell comarcal i que va fer que el meu pobre forn no tingués cap mena de descans.

Cuixa de porc al forn amb pomes

Ingredients:

• Cuixa de porc

• Mantega

• Conyac

• Sal

• Pebre

• Timó

• Cebes

• Porro

• Tomàquet

• Llorer

• Brou o aigua

Elaboració:

La nit abans es posa la cuixa de porc a macerar amb vi, un raig de conyac, sal, timó i pebre i es deixa tota la nit que

reposi.

L’endemà poseu-la al forn entre 200 C º i 180 C º amb una mica d’aigua i ben tapat amb paper d’alumini. Després de 2

hores gireu-la i tombeu-la amb molt de compte. Poseu-hi les verdures: cebes, porros, tomàquets, llorer i una altra vegada

regat amb conyac i deixeu-ho coure 2 hores més a 180 C º, amb una mica de brou o amb aigua. També es pot fer amb

la pròpia crosta, ja que quan es va coent es va desenganxant i queda més bo, amb el seu propi suc.

Acompanyeu-ho amb mitges pomes fetes al forn. Traieu-ne el cor amb una cullereta. Poseu-hi una pruna o un albercoc

perquè quedi més bonic. Amb una mica de mantega i posades al forn queden molt bones.

Quan està fred, talleu la cuixa com si talléssiu pernil. Al damunt hi poseu el seu propi suc, que prèviament haureu

colat, i acompanyeu-ho amb pomes.

La recepta és de : Isabel Farré Visa (Tàrrega)

i per postres ; un coc de xocolata amb un fil de llum que ens va acompanyar tota la nit.

101_2823

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s